Saltar al contingut principal

Servei educatiu

Fotografia de l'activitat d'etnobotànica amb la masia de can Vilallonga al fons i els escolars i educador en primer terme.

Estem preparant amb moltes ganes el curs 2023-2024!! Si sou una escola verda o un centre que potencieu el contacte entre els vostres alumnes i el territori, les sortides del Consorci de les Gavarres són una bona eina per vosaltres. Més enllà del coneixement sobre les Gavarres que transmetem amb les nostres activitats, aquests porten intrínseques una pràctiques i uns valors fruit del contacte amb la natura i un bon ambient: estima per la natura i pel patrimoni, treball en equip per un objectiu comú, escoltar i formular opinions, desconectar de l’ambit urbà, relaxació en el bosc, respirar i riure.

El llibret educatiu recull el programa educatiu que oferim a escoles i instituts. Aquest curs trobareu una novetat: la Unitat Didàctica “Passegem amb la Iosca. L’ovella de les Gavarres” per cicle inicial de Primària. Totes les activitats recullen la pràctica d’aprendre de forma vivencial. A més a l’apartat web de Recursos educatius en línia, trobareu material per treballar els Mamífers de les Gavarres a l’aula. És un material de màxims amb exercicis de consolidació perquè els docents extrarieu el que us interessa.

Les activitats es realitzen a la finca gestionada pel Consorci de les Gavarres de Can Vilallonga a Cassà de la Selva. Però seguirem, com el curs passat, adaptant (sempre que es pugui) l’activitat al centre educatiu. 

Aquestes activitats compten amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, de la Diputació de Girona i del Consell Comarcal del Gironès. Els centres escolars interessats poden sol·licitar més informació al Consorci de les Gavarres, al telèfon 972 64 36 95 o per correu electrònic a mpiferrer@gavarres.cat. També podeu dirigir-vos directament a l’Associació La Sorellona telèfon 603854615 o bé al correu electrònic educacio@gavarres.cat 

Mamífers de Les Gavarres

Us proposem una presentació de tot el que sabem i coneixem sobre els mamífers que habiten les Gavarres. Els docents podeu treballar la part que considereu i de la manera que més us interessi segons les característiques del grup-classe. Aquí teniu l’enllaç a la plataforma Prezi. Un cop treballat aquest material a l’aula us oferim també uns exercicis amb la plataforma Kahoot!

El valor etnològic de les Gavarres va ser reconegut l’any 2011 amb la declaració de deu elements patrimonials com a Zona d’Interès Etnològic. D’acord amb la Llei del Patrimoni Cultural Català 9/1993 aquesta figura de protecció té la mateixa rellevància i categoria que els Béns Culturals d’Interès Nacional. Es considera patrimoni etnològic els testimonis de la vida rural, artesana i tradicional, així com també, de les activitats d’explotació forestal i agrícola que desenvolupaven, la qual s’ha anat perdent però forma part del nostre llegat cultural.

A les Gavarres trobem molts testimonis d’aquesta vida, alguns completament engolits pel bosc. Des del Consorci de les Gavarres, per tal de donar a conèixer la declaració de Zona d’Interès Etnològic i el patrimoni etnològic present al massís hem dissenyat aquesta exposició, a partir de 35 fotografies d’Ernest Costa Savoia organitzades en 5 blocs temàtics.

Fotografia on es mostra una part de l'exposició de fotografies muntada al Museu de la Terrissa de Quart.

En aquest espai trobareu la informació per realitzar sis recorreguts pel massís de les Gavarres amb la finalitat de conèixer el seu patrimoni natural, el paisatge i els aprofitaments tradicionals dels seus recursos. Els itineraris estan especialitzats en tres temàtiques:

  • L’aigua.
  • El bosc.
  • La composició geològica del massís.

A cada àmbit s’hi dediquen dos itineraris: un de fàcil i un altre de més exigent. La dificultat ve donada per la llargària, el desnivell i per la presència de trams o passos complicats. Per tant, dins els considerats fàcils, teniu:

  • Es boscos de les Gavarres: Sant Cristòfol del Bosc. Llambilles.
  • L’aigua de les Gavarres: Molí d’en Frigola. Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura.
  • L’empremta geològica: Terra, calç i llécol. La Bisbal d’Empordà.

I amb una dificultat mitjana:

  • Els boscos de les Gavarres: La Vall de Bell-lloc. Palamós.
  • L’aigua de les Gavarres: Salenys. Santa Cristina d’Aro / Llagostera.
  • L’empremta geològica: Les Mines del Nen Jesús. Celrà.

La selecció d’aquestes ubicacions d’entre totes les possibles respon a criteris de repartiment territorial i fàcil accés. Com a material complementari trobareu dues taules de classificació dels arbres i arbustos de Catalunya, una taula de fòssils, una fitxa amb les principals roques que es troben a les Gavarres i una fitxa de la fauna aquàtica de les Gavarres.

Uneix-te al nostre butlletí