Saltar al contingut principal

El Consorci de les Gavarres destina més de 400.000 euros al Pla d’Actuacions 2024

pla actuacions 2024 Consorci de les Gavarres

  • El Pla preveu un total de 68 accions i fa un èmfasi especial en el context actual de sequera i l’ús social de l’espai natural
  • Es reforça la línia d’actuacions educatives, que el darrer any ha assolit el rècord de 2.500 participants

El Consorci de les Gavarres de la Diputació de Girona va celebrar ahir el consell plenari, en el qual es va aprovar el Pla d’Actuacions 2024, que preveu un total de 68 actuacions per a aquest any, amb un import total de 420.066 €, 326.214 dels quals provenen de fons propis de l’entitat.

Tal com ha manifestat el president del Consorci de les Gavarres, Daniel Encinas, “Amb aquest nou pla d’actuacions volem seguir contribuint a la preservació i restauració del patrimoni natural i cultural del massís, perquè la ciutadania pugui gaudir-ne d’una manera respectuosa i facilitant la convivència entre els diferents usos que s’hi donen”.

Entre les accions aprovades destaquen les de l’àrea de patrimoni natural, que suposen un 26 % del pressupost total del Pla d’Actuacions. Es preveu dur a terme actuacions de millora forestal en hàbitats prioritaris, de suport a la silvopastura per a la prevenció d’incendis, i el seguiment de grups clau per a la biodiversitat a l’espai natural, que en el context actual de sequera es troben en una situació preocupant de pèrdua d’hàbitats, com ara els amfibis. L’àmbit de l’ús social de l’espai natural, un tema cada cop més rellevant en la gestió dels espais naturals protegits, és el segon grup d’accions amb més pes, amb un 22 % del total. El manteniment de punts d’interès per als visitants, la senyalització o la millora paisatgística d’un indret com el puig Cargol, d’on s’eliminaran les restes d’un intent d’urbanització fallit els anys setanta, són algunes de les accions més rellevants.

El servei educatiu del Consorci, que el darrer curs va assolir un rècord d’usuaris en arribar als 2.500 participants, és l’activitat principal de l’àrea educativa. Aquest servei es reforça amb una línia d’actuacions més àmplia, com la recuperació del Premi Assumpta Fabré, de treballs de recerca de batxillerat, el suport a un projecte conjunt de les Escoles Verdes, el camp de treball per a joves o la creació de nous materials didàctics per enriquir l’oferta educativa de l’entitat.

En l’àmbit del patrimoni cultural, es dona continuïtat a la recerca, tot contribuint a l’excavació del poblat ibèric del Puig del Castell i el de la Creueta, mostres d’aquesta època al massís. També es recuperaran elements patrimonials d’interès etnològic: es preveu una actuació en una sínia de fusta a Sant Pol, per salvar-la del deteriorament i fer-la visitable de manera puntual.

Finalment, l’àrea de desenvolupament local, que des de finals de 2023 compta amb una agent d’ocupació i desenvolupament local (AODL) finançat pel SOC, continua tenint com a actuació més destacable el Festival Art & Gavarres, que aquest any arribarà a la 7a edició. Altres línies del pla de treball són continuar promovent el turisme de qualitat i desestacionalitzat amb activitats d’interès etnològic, i donar suport a petits productors agroalimentaris en la difusió i comercialització, en col·laboració amb altres administracions del territori.

Podeu consular el Pla d’Actuacions 2024 des d’aquí.

Uneix-te al nostre butlletí