Sant Pol de les Gavarres i els Pous de Glaç

Del nucli de Sant Pol cal destacar l’església, amb la portalada d’estil romànic, i també la presència de masos importants. Els entorns de Sant Pol són fantàstics, i són un bon reflex del paisatge mosaic que envolta les Gavarres.

El bon estat de conservació dels pous ens fa possible conèixer la importància de la seva explotació durant els segles XVI i XIX. Es tracta d’excavacions cilíndriques folrades per murs de pedra i tancades a la superfície per una cúpula amb una porta d’accés. El gel obtingut a l’hivern es transportava en forma de blocs a aquests pous, on es mantenia entre palla, branca i fullaraca, a redós del sol i a baixa temperatura. A la primavera i l’estiu es portava el glaç amb carruatges fins a les poblacions importants de la plana.

Indicacions

Sant Pol 

Sortim de la Bisbal d’Empordà en direcció a Calonge per la carretera de la Ganga (GI-660), fins al km 3,6, on hi ha la cruïlla d’accés a Sant Pol de les Gavarres. Seguim la pista asfaltada fins a arribar al nucli de Sant Pol.

Des de Sant Pol, i en menys d’un quilòmetre, es pot accedir a peu, seguint el GR-92.1 (marques blanques i vermelles) als pous de glaç de Can Salomó.

Informació extreta del llibre Guia d'Itineraris: Les Gavarres espai natural, de BRAU edicions.