Saltar al contingut principal

Recursos pedagògics

Mamífers de Les Gavarres

Us proposem una presentació de tot el que sabem i coneixem sobre els mamífers que habiten les Gavarres. Els docents podeu treballar la part que considereu i de la manera que més us interessi segons les característiques del grup-classe. Aquí teniu l’enllaç a la plataforma Prezi. Un cop treballat aquest material a l’aula us oferim també uns exercicis amb la plataforma Kahoot!

El valor etnològic de les Gavarres va ser reconegut l’any 2011 amb la declaració de deu elements patrimonials com a Zona d’Interès Etnològic. D’acord amb la Llei del Patrimoni Cultural Català 9/1993 aquesta figura de protecció té la mateixa rellevància i categoria que els Béns Culturals d’Interès Nacional. Es considera patrimoni etnològic els testimonis de la vida rural, artesana i tradicional, així com també, de les activitats d’explotació forestal i agrícola que desenvolupaven, la qual s’ha anat perdent però forma part del nostre llegat cultural.

A les Gavarres trobem molts testimonis d’aquesta vida, alguns completament engolits pel bosc. Des del Consorci de les Gavarres, per tal de donar a conèixer la declaració de Zona d’Interès Etnològic i el patrimoni etnològic present al massís hem dissenyat aquesta exposició, a partir de 35 fotografies d’Ernest Costa Savoia organitzades en 5 blocs temàtics.

Fotografia on es mostra una part de l'exposició de fotografies muntada al Museu de la Terrissa de Quart.

En aquest espai trobareu la informació per realitzar sis recorreguts pel massís de les Gavarres amb la finalitat de conèixer el seu patrimoni natural, el paisatge i els aprofitaments tradicionals dels seus recursos. Els itineraris estan especialitzats en tres temàtiques:

  • L’aigua.
  • El bosc.
  • La composició geològica del massís.

A cada àmbit s’hi dediquen dos itineraris: un de fàcil i un altre de més exigent. La dificultat ve donada per la llargària, el desnivell i per la presència de trams o passos complicats. Per tant, dins els considerats fàcils, teniu:

  • Es boscos de les Gavarres: Sant Cristòfol del Bosc. Llambilles.
  • L’aigua de les Gavarres: Molí d’en Frigola. Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura.
  • L’empremta geològica: Terra, calç i llécol. La Bisbal d’Empordà.

I amb una dificultat mitjana:

  • Els boscos de les Gavarres: La Vall de Bell-lloc. Palamós.
  • L’aigua de les Gavarres: Salenys. Santa Cristina d’Aro / Llagostera.
  • L’empremta geològica: Les Mines del Nen Jesús. Celrà.

La selecció d’aquestes ubicacions d’entre totes les possibles respon a criteris de repartiment territorial i fàcil accés. Com a material complementari trobareu dues taules de classificació dels arbres i arbustos de Catalunya, una taula de fòssils, una fitxa amb les principals roques que es troben a les Gavarres i una fitxa de la fauna aquàtica de les Gavarres.

Uneix-te al nostre butlletí