Saltar al contingut principal

A punt per al curs pilot de pela de suro del projecte SUROCAT

Reunió del Comitè d'experts del projecte #SUROCAT a l'Escola Forestal de Santa Coloma de Farners.

El projecte SUROCAT de desenvolupament d’una certificació de lleva del suro encara la seva recta final amb la definició del curs pilot de peladors i peladores de suro, que tindrà lloc a finals del proper mes de maig amb una desena de places ofertes. Està previst que participin en aquesta edició de testatge de la formació tant joves interessats en aprendre les claus de la lleva del suro com peladors experimentats que busquin tenir una certificació que avali el seu coneixement. Els professors i examinadors del curs seran professionals en actiu de l’àmbit surer. 

La prova pilot també servirà per comprovar l’eficàcia del manual de pela del suro, dels estàndards de la certificació o dels fulls d’examinació que s’han elaborat i validat segons el criteri de la taula d’experts del projecte.  L’objectiu d’aquesta documentació és que la persona candidata aprengui i demostri que ha adquirit les competències suficients per realitzar el manteniment de les eines i la maquinària, preparar l’arbre per la lleva i extreure’n una quantitat adequada de suro de manera eficient i segura. 

La definició del curs s’ha treballat aquest dijous en una reunió a l’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners amb els principals agents del sector, en la qual també s’ha validat el vídeo de difusió de la professió de pelador i s’ha explicat i buscat sinergies amb el projecte forestal “Difusió de les noves tècniques de gestió de la sureda per a la millora de la seva productivitat i resiliència”, que coordina la Fundació Institut Català del Suro (ICSuro) i que com el SUROCAT està finançat a través de l’operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.

SUROCAT

El projecte està liderat pel  Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i compta amb la participació de l’Escola Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners, el Consorci Forestal de Catalunya (CFC), el Consorci de les Gavarres i de la Fundació Institut Català del Suro.

La seva missió és la creació d’una certificació oficial de pelador de suro inspirada en el carnet europeu de motoserrista per posar en valor l’ofici, professionalitzar-lo, assegurar el relleu generacional i augmentar-ne la productivitat per mitjà de la inclusió de factors com la gestió del bosc o la mecanització de la lleva.

Uneix-te al nostre butlletí