Cista del Clot del Llorer
Al Puig del Clot del Llorer hi trobem un sepulcre megalític i un conjunt d’inscultures. Pel que fa al sepulcre es tracta d’una cista amb túmul rectangular construïda a partir d’un túmul artificial de tendència circular amb possible cromlec, actualment molt erosionat. És un sepulcre d’inhumació primària individual o doble, no reutilitzable. Els seu alineament longitudinal va del nord-oest al sud-est. La cambra amida interiorment 1,70m de llarg i 0,60m d’ample, per 0,65m d’alçada màxima. Actualment la cista conserva in situ 6 lloses de pissarra de la seva cambra. No hi ha cobertes. Vers llevant hi ha lloses que poden haver estat del sepulcre. Del túmul que devia cobrir l’estructura interna se’n conserven testimonis visibles, així com probables restes del cromlec. A pocs metres vers els sud es pot apreciar l’existència d’inscultures. Aquestes corresponen com a mínim a una cassoleta de 8.5cm de diàmetre localitzada sobre un bloc de pedra d’uns 30 cm per 35 cm aproximadament.
Coordenades UTM: 31N 4641343N 506423E Altitud: 263 m s.n.m
Com arribar-hi: A la dreta del camp de la Cadena de Fitor, trobem dues pistes. Aleshores cal agafar la de més a la dreta que- en no massa bon estat- segueix la serra de Cals. Al cap de 1,6 km es troba una cruïlla. En aquest punt cal seguir tot dret un corriol que, pel mig del bosc, puja per la carena al cim del Puig del Clot de Llorer. Després d’uns 60 m trobem situada, al cim del puig, aquesta cista. Fàcil de trobar
Tipus de terreny geològic: La base geològica està formada per conglomerats, calcopelites, grauvaques i calcàries (Sistema mediterrani), així com materials volcànics i porfirites. En aquesta zona es situen diversos afloraments de pissarres ampelítiques (mapa geològic del ICC), visibles a nivell superficial.
Materials: Esteva (1965) informa que ja el trobà excavat incontroladament. En la seva excavació no hi trobà res.
Cronologia: 3400-3000 a. C
Notícies històriques: Va ser identificat per Joan Botey i Riera, fou donat a conèixer per Lluís Esteva i Cruañas que l’excavà i el publicà amb bones planimetries l’any 1965. Es classificà com una cista megalítica. Joan Badia i Homs el ressenyà l’any 1977 i assenyalà l’existència de cassoletes insculpides en una roca propera. Una d’elles va ser trobada per part d’un equip de l’UAB durant les tasques de prospecció del Cim del Clot de Llorer al Setembre del 2011
Intervencions: excavat per Luis Esteva a l’any 1979.
Nº Referència altres catàlegs: nº9 del llistat de monuments megalítics de Tarrús et al. (1990).
Per saber-ne mes:
- Esteva i Cruañas (1965), Corpus II
- Badia i Homs (1977), pàg.207 i 209
- Tarrús, J.; Badia, J.; Bofarull, B.; Carreras, E. i Piñero, Miquel-Didac (1990) Dòlmens i Menhirs. 48 monuments megalítics de les Gavarres I el Massís d’Ardenya (Baix Empordà, la Selva, el Gironès). Guies del Patrimoni Comarcal, n.8, Editorial ART-3. Figueres.
Situació:
|