Saltar al contingut principal

La valorització i recuperació del patrimoni

A partir dels anys setanta les Gavarres comencen a ser valorades, no pel seu valor econòmic, sinó pels seus valors naturals, culturals i paisatgístics. Al llarg d’aquests anys, han estat moltes les persones, entitats i institucions que s’han esforçat en estudiar, conèixer i protegir el massís. Dues consideracions han estat la base de la valorització patrimonial de les Gavarres. La primera, la seva condició com a un dels darrers boscos de la mediterrània occidental, amb presència de nombroses espècies autòctones. La segona, la densitat i la varietat del seu patrimoni etnòlògic, resultat de la llarga i intensa presència humana en el massís.

Gràcies a rigoroses recerques científiques, inventaris, reculls o premis de recerca, avui comptem amb un nombre important d’estudis que acrediten l’abast i l’interès del patrimoni de les Gavarres. Però gràcies a l’interès social per les Gavarres, també s’han pogut portar a terme moltes iniciatives de recuperació i de salvaguarda: recuperació de construccions, de camins perduts, de fonts, d’arbres monumentals, d’oficis perduts i d’aplecs, festes i tradicions.

L’interès per les Gavarres també s’ha posat de relleu en els nivells de participació ciutadana que han fet possible la consolidació de marxes, caminades populars o visites comentades organitzades per entitats de les rodalies. A través d’aquestes marxes i de la senyalització de senders, avui no només és possible fer una agradable passejada per les Gavarres, sinó conèixer el perquè dels seus valors.

Uneix-te al nostre butlletí