Saltar al contingut principal

Finca del Montigalar

És una finca forestal de 48 Ha. propietat del Consorci de les Gavarres, que l’adquirí mitjançant la compra l’any 2020. La propietat es troba a la zona culminant del cim del Montigalar, al sector de Montnegre, un àmbit amb gran naturalitat. La propietat s’estén per bona part del seu vessant obac, la carena amb el mirador del Balcó de les Bruixes, així com part dels solells del sector de llevant fins al Coll del Portell.

La propietat es troba íntegrament dins de l’Espai natural protegit de les Gavarres, esdevenint així, una de les poques zones públiques del massís. L’indret té molt d’interès tant des del punt de la biodiversitat, com per la tradició d’ús públic que s’hi dona, en ser una fita excursionista per les magnífiques vistes que ofereix. L’accés al cim és possible a partir del sender que s’inicia al Coll del Portell.

L’entorn forestal del Montigalar esdevé una bona mostra dels hàbitats d’alzinar i sureda presents al massís. Un dels hàbitats forestals sobre el qual l’Espai natural protegit té més responsabilitat de conservació en el context català. L’entorn presenta una gran continuïtat forestal que no ha estat alterada per incendis al llarg dels darrers 70 anys. Té, per tant, totes les condicions favorables per deixar evolucionar aquestes comunitats forestals amb una baixa intervenció humana.

La finca presenta una interessant diversitat geològica i diversos afloraments com la Roca Gallarda o el Mal Pas, que s’eleven sobre la capçalera del Rissech. Aquestes són antigues explotacions de barita a cel obert. A nivell de patrimoni cultural també tenim documentada la Font de ca n’Oms, actualment desapareguda però tot plegat són testimonis de la històrica activitat humana a la finca.

Uneix-te al nostre butlletí