Saltar al contingut principal

Can Vilallonga

És una finca forestal que des del 2002 està cedida al Consorci de les Gavarres; aquesta es troba íntegrament dins l’Espai Natural Protegit de les Gavarres, esdevenint així una de les poques zones públiques del massís.

La propietat consta d’una masia del segle XVIII, de 226 ha. de bosc, 14 ha. de conreus i 2 ha. d’espais oberts. El bosc és de tipus mediterrani, és a dir, al voltant de la casa podem trobar formacions d’alzines, alzines sureres i pins. També cal destacar el sistema de reg declarat Zona d’Interès Etnològic com a exemple del patrimoni de l’aigua construït a les Gavarres per aprofitar l’aigua. Aquest consta d’una resclosa, una canalització d’1’5 km, composta per 5 aqüeductes que condueix l’aigua fins una bassa amb unes dimensions de 20 x 20 x 4 m.

Els objectius del Consorci amb la cessió eren, per una banda, planificar i gestionar la finca amb criteris de conservació (recuperant-la dels efectes d’incendis i de l’abandonament), realitzar accions demostratives al voltant de les accions forestals; i, per l’altra, comptar amb un equipament dins de l’espai que actués com a centre d’interpretació i de difusió del bosc. En aquest sentit les línies de treball han estat i són les següents:

  • Treballs de regeneració de la sureda, de recuperació del bosc de ribera i de substitució de les coníferes pel bosc escleròfil autòcton.
  • Manteniment d’espais oberts i proves pilot de silvopastureig.
  • Treballs de prevenció d’incendis.
  • Execució del Servei Educatiu al voltant de les aules de natura de Can Vilallonga.
  • Col·laboració amb la Universitat de Girona per a projectes de recerca: seguiment de la sureda, les poblacions de vernedes i l’afectació del canvi climàtic entre d’altres.

Uneix-te al nostre butlletí