Saltar al contingut principal

Seguiment de rat-penats

Les diverses espècies de rat-penats presents a les Gavarres constitueixen un grup animal d’alt interès de conservació, alhora que es tracta d’un grup especialment protegit. Per una banda, per la seva funció beneficiosa com a fauna útil per controlar diversos insectes que poden esdevenir una plaga, i per l’altra, per ser una espècie amb poca descendència i especialment sensible als impactes antròpics. Per tot això, són un grup clau en la conservació de les Gavarres.

Els seguiments que es porten a terme en dues línies: quirohàbitats i quirorefugis. Les dues estan coordinades pel Museu de Ciències Naturals de Granollers i es centren en el seguiment en hàbitats representatius i els principals refugis de reproducció de rat-penats cavernícoles.

El seguiment de quirohàbitats es realitza a escala catalana i disposa d’una estació de seguiment a les Gavarres, en concret a la finca de Can Vilallonga on es recullen les dades de dos ambients diferenciats: els espais oberts (conreus) i la sureda. El 2018 s’inicià el seguiment, el qual consisteix en la gravació durant unes franges horàries d’una nit d’estiu per identificar mitjançant els ecosons les diferents espècies que hi habiten.

El seguiment sobre els refugis té per objectiu el seguiment i evolució de les poblacions d’algunes espècies clau, que depenen dels fràgils refugis de reproducció. A les Gavarres, aquests estan associats a antigues explotacions mineres; per la qual cosa, són pocs i exposats a les molèsties que pugui ocasionar la presència humana. D’aquest seguiment es poden consultar les dades de dues zones de Celrà: les Mines Niño Jesús i les Mines Victoria Esperanza.

Uneix-te al nostre butlletí