Saltar al contingut principal

Programa de seguiment de micromamífers (SEMICE)

El projecte SEMICE (Seguiment de petits mamífers comuns d’Espanya) té adscrites dues parcel·les de seguiment al massís de les Gavarres. L’interès és, veure en espècies de fauna comuna, la seva evolució al llarg del temps, a partir d’un esforç de captura constant en dos dels grans ambients dominants a les Gavarres.

Una representa els hàbitats forestals originaris, amb un baix grau d’alteració, propis dels alzinars litorals i suredes. Aquesta està situada a la serra del Suro Robat (Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura), l’altre representa les formacions pròpies de pinedes mediterrànies amb l’estació de can Vilallonga. El seguiment és coordinat des del Museu de Ciències Naturals de Granollers, en el marc del seguiment a escala catalana, i permet comparar les dades resultants amb altres estacions de seguiment.

A grans línies, en aquest període d’estudi, hem detectat una densitat baixa amb un gran repunt l’any 2021. Probablement, la disponibilitat d’aliment, associada a les pluges, en condiciona les grans variacions. El brot de Lymantria dels anys 2019/2020, també explicaria aquest augment. Els petits mamífers juguen un gran rol en el control de les plagues forestals com l’eruga peluda del suro. Els anys 2022 i 2023 destaquen per unes baixes densitats probablement associades a les condicions de sequera dominants.

El seguiment s’inicià l’any 2019 i realitza una prospecció a la primavera i una a la tardor.

Per tal d’obtenir les dades dels petits mamífers de les Gavarres us remetem doncs al projecte SEMICE. Aquí trobareu l‘enllaç a la parcel·la d’alzinars de les Gavarres i aquí l’enllaç a la parcel·la de pineda de les Gavarres.

Uneix-te al nostre butlletí