Saltar al contingut principal

Un estudi sobre l’estructura i la composició de les vernedes de les Gavarres guanya el XXXIIIè guardó Joan Xirgo dels Premis Les Gavarres 2023

Imatge de cloenda de l'acte dels Premis Les Gavarres 2023 celebrat a l'Església de Santa Maria de Fonteta; amb els guanyadors i representants polítics.

El XXVII Premi Cirera d’Arboç és per a la catedràtica i propietària forestal Marissa Molinas de Ferrer, en reconeixement a la tasca desenvolupada a la Universitat de Girona com a docent i com a investigadora al capdavant del Laboratori del Suro

El projecte presentat per Jordi Bou Manobens, Adrià Casacuberta Vilaró i Dalmau Albó Timor, titulat «Estudi de l’estructura i la composició de les vernedes de les Gavarres com a eina per a la conservació» ha estat guardonat amb el XXXIII Premi Joan Xirgo. 

Amb aquest guardó, dotat amb 5.000 euros, el Consorci de les Gavarres premia cada any propostes de recerca inèdites que facin una aportació al coneixement i a l’anàlisi dels aspectes més destacats del massís de les Gavarres.

L’estudi guardonat pretén comprendre i abordar la situació de les vernedes de les Gavarres, hàbitat d’interès comunitari prioritari molt sensible al canvi climàtic. L’any 2006, es va dur a terme una cartografia exhaustiva per determinar la distribució d’aquest hàbitat. Recentment, l’any 2022, els autors d’aquest estudi van dur a terme un segon mostreig. I els resultats d’aquesta anàlisi van revelar un preocupant decaïment, i van posar de manifest la importància de disposar de dades comparables entre diferents localitats per controlar aquest hàbitat de manera efectiva. 

Així doncs, els objectius principals d’aquest projecte són caracteritzar amb detall la composició de les vernedes de les Gavarres per fer un seguiment del seu estat de conservació en el context actual de canvi climàtic, tot establint una xarxa de seguiment per avaluar-ne l’evolució. 

Premi Cirera d’Arboç 
El jurat ha decidit per unanimitat atorgar el XXVII Premi Cirera d’Arboç a la catedràtica i propietària forestal Marissa Molinas de Ferrer. Amb aquest premi se li reconeix la tasca que ha desenvolupat a la Universitat de Girona com a directora del prestigiós Laboratori del Suro, el qual es va fundar a partir de la seva investigació al voltant de la histologia i la fisiologia del suro a les Gavarres. El premi també reconeix el compromís de Marissa Molinas, com a propietària forestal, per col·laborar en accions de conservació del patrimoni natural i cultural per a l’interès general del massís de les Gavarres.
El Premi Cirera d’Arboç s’atorga a persones i entitats que amb les seves accions hagin contribuït a la preservació, la millora i la divulgació dels valors tant natural com culturals del massís de les Gavarres. 

Gala d’entrega dels Premis Les Gavarres 2023
La gala d’entrega dels Premis Les Gavarres 2023 ha tingut lloc aquest dissabte, 11 de novembre, a l’església de Santa Maria de Fonteta. Hi han participat el president del Consorci de les Gavarres, Daniel Encinas; la diputada de la Diputació de Girona i alcaldessa de Mont-ras, Vanessa Peiró, i l’alcalde de Forallac, Josep Sala.

Encinas ha destacat que els premis «a banda de posar en valor el coneixement i el patrimoni natural i cultural de les Gavarres, permeten també donar a conèixer els municipis gavarrencs», i per això, ha afegit, «avui gaudim especialment del nucli històric de Fonteta, poble que pertany al municipi de Forallac». En acabar la seva intervenció, Encinas ha aprofitat per mostrar el seu agraïment a «tots els que fan possible que el Consorci de les Gavarres sigui una entitat oberta, compromesa amb els municipis i entitats que en formen part i al servei de tots ells».

La diputada Vanessa Peiró ha subratllat la importància d’aquets premis com a «reconeixement imprescindible als esforços per la conservació d’aquest espai natural únic que tenim a les comarques gironines», i ha afegit que aquests guardons són «un incentiu per continuar animant la ciutadania a treballar per la millora i divulgació del massís». 

Durant la gala s’han exposat els resultats de les excavacions realitzades al dolmen del Revolts de Torrent, al municipi de Forallac, sota la direcció de Xavier Niell, amb la col·laboració de Dolors Codina, de l’empresa Baula Recerca Arqueològica. I finalment, com a cloenda, s’ha projectat l’audiovisual del 6è Festival Art i Gavarres. 

Uneix-te al nostre butlletí