La rajoleria de can Frigola és un element patrimonial inclòs en la declaració de la Zona d'Interès Etnològic de les Gavarres. El perfil d'aquesta rajoleria, però, és especial ja que cada dos anys torna a funcionar tal i com ho havia fet antigament. Aquesta activitat que ens arriba de la mà del ceramista Pep Matés i l'Ajuntament de Forallac va començar al 2003 i continua a dia d'avui.
La primera cuita tradicional es va fer a la rajoleria de can Plaja a Fitor al 2003. L'activitat es va anar repetint als anys següents amb caràcter bianual, però es va traslladar a la rajoleria de can Frigola pel seu millor accés.
La rajoleria de can Frigola es va netejar i recuperar al 1997/98, fins aleshores no es tenia massa informació de la rajoleria que restava mig emboscada i amb alguns murs derruïts. Aquella primera intervenció es va dur a terme per la Fundació Amics del Patrimoni amb el suport de l'Ajuntament de Forallac i l'Associació Cultural El Cau dels Pins de Sant Climent de Peralta.
Es creu que la rajoleria es va construir a la segona meitat del segle XVIII i va funcionar fins als darrers anys del segle XIX. La capacitat d'aquesta rajoleria és d'unes trenta tones de material, per tant té una clara vocació comercial.
La cuita ha permès recuperar un element patrimonial de les Gavarres. A més a més, té un component festiu i pedagògic alhora ja que permet explicar com funcionaves els forns d'obra, quines peces s'hi coien, etc. Cal dir també que activitats com aquestes eren les que mantenien el sotabosc gavarrenc a ratlla. El Consorci de les Gavarres ha col·laborat amb la cuita de diverses maneres, una d'elles ha estat amb les feixines. Totes elles han sortit de les Gavarres i enguany de la planta trencada per la nevada del 2010.
Enllaços web:
Taller de rajols, agost del 2011 Notícia a TV3. TN Comarques 21/11/2011