6 itineraris didàctics per les Gavarres

Aquest material didàctic aglutina sis recorreguts ben diferenciats pel massís de les Gavarres amb la finalitat de conèixer el seu patrimoni natural, el paisatge i els aprofitaments tradicionals dels recursos naturals propis d’aquest espai natural.

Promogut pel Consorci de les Gavarres, aquest material didàctic ha estat elaborat pel biòleg Jordi Vicens. Els treballs de redacció han comptat amb un ajut econòmic de la Fundació Territori i Paisatge i amb l'assessorament dels Centres de Recursos Pedagògics del Baix Empordà, Gironès i de la Caseta de la Devesa.

Els itineraris estan especialitzats en tres temàtiques: l’aigua, el bosc i la composició geològica del massís.A cada tema s’hi dediquen dos itineraris: un de fàcil i un altre de més enrevessat. La dificultat de cada recorregut ve donada per la llargària, el desnivell i per la presència de trams o passos complicats. Tanmateix, aquest grau de dificultat s’ha de valorar bàsicament quan es realitzin activitats amb grups escolars o de lleure.

Classificació dels itineraris atenent a la seva dificultat:

Nivell 1 (Itineraris fàcils):

  • Els boscos de les Gavarres: Sant Cristòfol del Bosc
  • L’aigua de les Gavarres: Molí d’en Frigola
  • L’empremta geològica: Terra, calç i llécol

Nivell 2 (Itineraris de dificultat mitjana):

  • Els boscos de les Gavarres: La Vall de Bell-lloc
  • L’aigua de les Gavarres: Salenys
  • L’empremta geològica: Les Mines del Nen Jesús

S’han seleccionat aquests 6 itineraris, d’entre molts altres possibles, perquè: són de fàcil accés, transiten per 6 municipis diferents amb situacions geogràfiques també diferents i són força representatius del medi natural de les Gavarres.

Aquests itineraris, tot i que poden ser usats tant a títol individual com a títol col·lectiu (famílies, grups excursionistes, grups de lleure, etc.) tenen una clara vocació didàctica i s'adrecen especialment a l’àmbit escolar. Per a la realització de cadascún d'aquests itineraris cal preveure una jornada escolar sencera amb els àpats inclosos (esmorzar i dinar).

A continuació podeu descarregar els fitxers PDF que conformen aquest material: