Fotografia de l'esmorzar

Turisme surer: de l'arbre al tap, del tap a taula

Durant els mesos de lleva el Consorci ofereix la possibilitat de viure una veritable experiència surera. Juntament amb el Museu del Suro de Palafrugell, s’organitzen visites per veure la pela en l’espai natural protegit de les Gavarres. La pela o lleva del suro forma part del patrimoni cultural del nostre territori i només pot dur-se a terme durant uns mesos concrets a l’any (mesos d’estiu). 

La jornada es completa amb un esmorzar de bosc, una visita cultural al patrimoni urbà relacionat amb l’explotació del suro i finalitza amb una degustació de vins de la D.O Empordà. 

Dues rutes a dues viles sureres: Cassà de la Selva i Palafrugell. 

A Cassà de la Selva gaudim d’una demostració de pela de la mà de peladors especialitzats a l’entorn natural de la finca de Can Vilallonga. Ens expliquen, en primera persona, les particularitats d’aquest ofici centenari. Esmorzem al bosc i tot seguit anem cap a la vila de Cassà, on s’ofereix una versió abreujada de la ruta del suro: Can Serra, la Sala Galà, el Centre Recreatiu i Can Trinxeria són els edificis que es visiten exteriorment. La visita permet descobrir les implicacions que va tenir el suro per una petita vila com Cassà i les transformacions que això causà. Per últim, a Can Trinxeria, té lloc una degustació de vins de la D.O Empordà, i es parla del suro com a element clau en els millors vins del món. 

A Palafrugell la jornada comença amb una demostració de pela a la sureda de Llofriu. Els peladors i els guies acompanyants expliquen l’ofici de pelador i el seu valor. Un cop acabada la demostració, ja al Museu del Suro de Palafrugell, se serveix un esmorzar. La visita guiada a les seves instal·lacions del museu permet descobrir el gran complex industrial de Can Mario i l’evolució de la fabricació dels taps i altres productes fets amb suro. Tot seguit es degusten vins de la D.O Empordà, i es parla de la importància del tapament amb suro en el món vitivinícola. 

La pela del suro: un ofici únic 

El suro s’ha emprat des d’antic. Ja durant l’època clàssica els grecs el feien servir per tapar les àmfores. Així doncs, l’extracció de suro és una activitat que s’ha dut a terme des de fa segles. L’experiència, la destresa i la saviesa dels peladors és clau en aquesta tasca, considerada patrimoni cultural immaterial. Vols saber-ne més? Llegeix la fitxa corresponent a l’Inventari de Patrimoni Cultural Immaterial de les Gavarres aquí. 

Trobareu tota la informació de l’activitat d’aquest any clicant aquí.