Esmorzar surer

De l'arbre al tap, del tap a taula

A partir del 9 de juny podeu viure una veritable experiència surera. Apunteu-vos a les matinals que organitzem juntament amb el Museu del Suro de Palafrugell. Veureu la pela en l’espai natural protegit de les Gavarres i gaudireu d’un esmorzar temàtic. La pela o lleva del suro forma part del patrimoni cultural del nostre territori i només pot dur-se a terme durant uns mesos concrets a l’any. 

Completarem la jornada amb una visita cultural al patrimoni urbà relacionat amb l’explotació del suro i amb una degustació de vins de la D.O Empordà. 

Trieu entre dues rutes: Cassà de la Selva i Palafrugell. 

Els dissabtes, a Cassà de la Selva gaudirem d’una demostració de pela de la mà de peladors especialitzats a l’entorn natural de la finca de Can Vilallonga. Ens explicaran, en primera persona, les particularitats d’aquest ofici centenari. Esmorzarem al bosc i tot seguit anirem cap a la vila de Cassà, on farem una versió abreujada de la ruta del suro: visitarem la Sala Galà, Can Serra, el Centre Recreatiu i Can Trinxeria. Descobrirem les implicacions que va tenir el suro per una petita vila com Cassà i les transformacions que això causà. Per últim, a Can Trinxeria, degustarem vins de la D.O Empordà, i aprendrem per què el suro és un element clau en els millors vins del món. 

Els diumenges, a Palafrugell començarem la jornada amb una demostració de pela a la sureda de Llofriu. Els peladors i els guies acompanyants ens explicaran l’ofici de pelador i el seu valor. Un cop acabada la demostració, ens dirigirem al Museu del Suro de Palafrugell, on se servirà un emorzar a la sureda del museu. Continuarem amb una visita guiada a les seves instal·lacions, on descobrirem el gran complex industrial que fou Can Mario i l’evolució de la fabricació dels taps i altres productes fets amb suro. Acabarem la visita amb la idea que el suro fou un material fonamental durant molts anys a la nostra societat. Tot seguit degustarem vins de la D.O Empordà, i parlarem de la importància del tapament amb suro en el món vitivinícola. 

La pela del suro: un ofici únic 

El suro s’ha emprat des d’antic. Ja durant l’època clàssica els grecs el feien servir per tapar les àmfores. Així doncs, l’extracció de suro és una activitat que s’ha dut a terme des de fa segles. L’experiència, la destresa i la sabiesa dels peladors és clau en aquesta tasca, considerada patrimoni cultural immaterial. Vols saber-ne més? Llegeix la fitxa corresponent a l’Inventari de Patrimoni Cultural Immaterial de les Gavarres aquí. 

Dates: del 9 de juny al 14 de juliol de 9.00 a 13.00 h Tots els dissabtes a Cassà de la Selva Tots els diumenges a Palafrugell

Punt de trobada a Cassà: a les 9.00 h a Can Vilallonga, Veïnat de la Verneda, s/n, 17244 - Cassà de la Selva

Punt de trobada a Palafrugell: a les 9.00 h al Centre cultural Bassa Rocas de Llofriu (Escoles velles). C/ Irene Rocas, 1. 17124 Llofriu

Informació i reserves: Activitat a Cassà de la Selva: educacio@gavarres.cat - 638 557 836. Activitat a Palafrugell: info@museudelsuro.cat - 972 30 78 25.

A tenir en compte: 

Cal inscripció prèvia.  Desplaçaments no inclosos en el preu.  La realització de l’activitat està subjecte a un mínim d’inscrits. Activitat a l’aire lliure, es podrà veure afectada per previsions meteorològiques.