El llibre "Aprendre de l'arquitectura anònima. Les Gavarres" reivindica les cases gavarrenques i la seva conservació.

En el marc dels Premis Gavarres 2021 es va presentar la publicació del llibre "Les Gavarres. Aprendre de l'arquitectura anònima" que recull i descriu materials, tècniques i solucions de la tradició arquitectònica local per reivindicar-la i posar-la en valor. La publicació editada pel Consorci de les Gavarres és obra de l'associació GRETA -Grup de recuperació i estudi de la tradició arquitectònica- i ha comptat amb la col·laboració d'experts en les diferents matèries.

El llibre parteix del treball de camp realitzat entre el 2018 i 2019 per estudiar els masos i les cases de poble de les Gavarres seleccionats per conservar bona part de la seva construcció original. El resultat d'aquest treball es recull ara en aquest projecte que descriu materials, tècniques i solucions de la tradició arquitectònica local per tal de documentar-la i reivindicar-la abans no desaparegui. 

La publicació, editada pel Consorci de les Gavarres, és obra de l'associació GRETA i ha comptat amb la col·laboració d'experts en les diferents matèries sota la coordinació de l'arquitecta Olga Muñoz.  

La idea del projecte es va originar l'any 2017 quan amb motiu de la preparació d'un curs relatiu al color, els pigments i les tècniques pictòriques emprats en l'arquitectura popular de la zona representants del Consorci de les Gavarres i de l'associació GRETA van visitar diverses cases gavarrenques que es tenien documentades. En aquestes visites es va constatar i prendre consciència de la pèrdua de patrimoni que s'estava produint i que calia emprendre mesures per aturar-ho i posar-hi remei.

Tal com apunten els autors "Per una banda, en qüestió de poques dècades bona part de les construccions que coneixíem s'havien ensorrat i poca cosa en quedava, i, per altra, que en els edificis restaurats sovint les intervencions eren poc reeixides i desvinculades de la tradició que dona identitat a l'arquitectura local".

Així, es van posar en marxa diferents línies d'acció. No només el projecte de reunir informació de les construccions que ha donat lloc al llibre, sinó també l'organització de mòduls formatius, tallers i activitats que focalitzaven la mirada a les Gavarres. Entre aquestes: la restauració de la paret seca del Bosc Tancat, pintar el mural al fresc a Sant Climent de Peralta per donar ús a la calç de la cuita del forn Gran de Fonteta, l'elaboració manual de cairons, etc.

El llibre està adreçat als interessats en l'arquitectura popular, als tècnics de les administracions, als arquitectes, als paletes, a la gent d'ofici i als propietaris, amb l'ànim de sensibilitzar i ajudar perquè la identitat de l'arquitectura local es mantingui.  

El llibre es pot adquirir a les llibreries de la zona o directament a GRETA o al Consorci de les Gavarres.