Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres

Viure del bosc

Una de les principals raons que expliquen la presència de l’home a les Gavarres és l’aprofitament dels recursos que li proporcionava el bosc. La fusta s’utilitzava per a la construcció i la fabricació d’eines. Els feixos de plantes arbustives eren utilitzades per flequers, terrissers, forns de calç i moltes altres indústries.

Fins a mitjans segle XX les Gavarres van ser el principal focus de producció i proveïment de carbó vegetal d’una amplíssima rodalia. Els boscos eren carbonats per innombrables colles de bosquetans procedents de les rodalies del massís i en els moments de màxima activitat, sobretot al segle XIX, hi arribaren també colles procedents de la Cerdanya, del sud del País Valencià, de Múrcia o, fins i tot, del sud d’Itàlia i de Sicília. A mitjans dels anys seixanta del segle XX es van encendre les darreres piles de carbó.

Entre finals del segle XVIII i principis del segle XX, l’aprofitament del suro va esdevenir una indústria de primer ordre. Entre els anys 1870 i 1900, coincidint amb la crisi vitivinícola provocada per la fil·loxera, la majoria de ceps es van arrencar i en el seu lloc es van plantar suros. En aquest moment, hi havia més d’un miler de fàbriques, concentrades sobretot a Cassà de la Selva, Llagostera, Palafrugell, la Bisbal, Sant Feliu i Calonge. A principis del segle XX va patir una important regressió, que ha continuat, fora de períodes puntuals, fins als nostres dies. Actualment, la indústria del suro està concentrada sobretot a Cassà de la Selva, però la major part de les panes de suro que hi arriben ja no procedeixen de les Gavarres.

  • Patrocinadors :
Consorci de les Gavarres - Finca Camps i Armet, s/n (Can Geronès) - 17121 Monells - Tel. 972 64 36 95 consorci@gavarres.cat
Gestor web Comunicatek