Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres

La valorització i recuperació del patrimoni

A partir dels anys setanta les Gavarres comencen a ser valorades, no pel seu valor econòmic, sinó pels seus valors naturals, culturals i paisatgístics. Al llarg d’aquests anys, han estat moltes les persones, entitats i institucions que s’han esforçat en estudiar, conèixer i protegir el massís. Dues consideracions han estat la base de la valorització patrimonial de les Gavarres. La primera, la seva condició com a un dels darrers boscos de la mediterrània occidental, amb presència de nombroses espècies autòctones. La segona, la densitat i la varietat del seu patrimoni etnòlògic, resultat de la llarga i intensa presència humana en el massís.

Gràcies a rigoroses recerques científiques, inventaris, reculls o premis de recerca, avui comptem amb un nombre important d’estudis que acrediten l’abast i l’interès del patrimoni de les Gavarres. Però gràcies a l’interès social per les Gavarres, també s’han pogut portar a terme moltes iniciatives de recuperació i de salvaguarda: recuperació de construccions, de camins perduts, de fonts, d’arbres monumentals, d’oficis perduts i d’aplecs, festes i tradicions.

L’interès per les Gavarres també s’ha posat de relleu en els nivells de participació ciutadana que han fet possible la consolidació de marxes, caminades populars o visites comentades organitzades per entitats de les rodalies. A través d’aquestes marxes i de la senyalització de senders, avui no només és possible fer una agradable passejada per les Gavarres, sinó conèixer el perquè dels seus valors.

  • Patrocinadors :
Consorci de les Gavarres - Finca Camps i Armet, s/n (Can Geronès) - 17121 Monells - Tel. 972 64 36 95 consorci@gavarres.cat
Gestor web Comunicatek